@bodybri bodybristudio Rozvrh

Klíč k tomu, jak se dobře vyspat a proč je to tak důležité?

Pátek 26.03.2021

Spánek je jednoduše lék na všechno! Vědci zkoumali, zda existují nějaké biologické funkce, kterým by vydatný spánek neprospíval. Tisíce studií prokazují, že ne. Už dlouho se ví, že základem zdravého životního stylu, tedy i zdravé verze nás samotných, je kvalitní vyvážená strava a pohyb. V poslední době se však ukazuje, že to není vše a hlavní roli v tomto ohledu má pořádná dávka kvalitního spánku. Co ale znamená kvalitní spánek?

postel.jpg

Pravidelnost, délka a kvalita spánku jsou důležitým faktorem toho, jak se budeme během dne cítit a kolik energie budeme mít. Dojisté míry to ovlivní například i to, jakou pozornost budeme moci věnovat nejen práci, ale i rodině, tréninku či učení.

PRAVIDELNOST 

Jak tedy docílit kvalitního spánku? Způsobů je několik. Jako první bych vyzdvihla pravidelnost. Naše tělo doslova miluje pravidelné rytmy, cykličnost či rituály. Můžeme to nazývat jakkoli, ale je to tak. Každý z nás má v sobě biologické hodiny, které na nás mají zásadní vliv. Uvědomte si, že i vše v přírodě se odehrává v určitých cyklech, ať už se jdná o střídání dne a noci, ročních období, rovnodennost či slunovrat. Podobné rytmy se dějí i v našem lidském těle, menstruační cyklus žen je toho dostatečným důkazem. A je to tak v pořádku, vždyť jsme součástí přírody. Pokud tedy nedodržujeme naše přirozené rytmy, jsme sami proti sobě, proti přírode. A z toho logicky nemůže vzejít nic dobrého a mysi tak postupně a nevědomky zaděláváme na nějaké chronické onemocnění. 

Co z toho tedy plyne? Chodit spát ve stejný čas a probouzet se taktéž ve stejnou dobu. Na začátku se to může zdát složité, ale zkuste tomu dát šanci a vydržet alespoň 21 dní. Přesně tak dlouho totiž trvá vytvoření nového návyku. Chce to samozřejmě dávku disciplíny, ale už i po tak krátké době určitě pocítíte rozdíl. Jako ideál se uvádí chodit spát mezi 22-23 hodinou (kolem půlnoci je spánek nejkvalitnější) a vstávat mezi 6-7 hodinou.

DÉLKA

Dalším důležitým faktorem je bezesporu délka spánku. Spát bychom měly 7-9 hodin denně. V tomto čase tělo zvládne všechny důležité procesy, abychom byly opravdu odpočaté a připravené na další den. Pokud spíte dlouhodobě pět nebo šest hodin denně, pravděpodobně trpíte spánkovou deprivací. Ta se projevuje například tak, že během dne jevíte známky ospalosti a nejste schopny se dobře soustředit. Pokud se každý den ochudíte o jednu hodinu spánku, za týden jste v podstatě přišly o celou jednu noc.

KVALITA

Jako poslední bych zmínila kvalitu spánku. To může ovlivnit třeba konzumace alkoholu nebo kofeinu těsně před spaním. Dále také modré světlo, které září z našich chytrých telefonů, televizí a počítačů. Náš mozek totiž přirozeně reaguje na setmění a vysílá tak tělu signál, že je čas jít spát. Modré světlo, které jde z našich elektronických zařízení, evokuje našemo mozku denní světlo, ten je pak zmatený a neví jak se s tím poprat. Cítíme se unavené, ale zároveň se nám nedaří usnout. Doporučuji tedy modré světlo omezit a nevystavovat se mu dvě nebo tři hodiny před ulehnutím do postele.

 

Maminky, které máte doma malé miminko nebo děti rakeťáky a po přečtení článku vám strojí vlasy hrůzou, protože osmihodinový spánek vám přijde jako scifi. Nedělejte si s tím hlavu, příroda je mocná, určite s touto situací počítala a vaše tělo na něj připravila. V případě nejvyšší nouze musí přijít na pomoc drahá polovička, nedá se svítit! 

Více z blogu

20220316213113_IMG_0177.JPG

Pistáciový cheesecake

Sobota 19.02.2022

Máte chuť na něco sladkého, ale chcete se udržet v kondici? Máme pro Vás recept na skvělý dortík, po kterém se doma jen zapráší. Tento recept je bez pečení a jeho příprava je opravdu jednoduchá. Navíc obsahuje datle, které jsou zdrojem rozpustné vlákniny, rychlým zdrojem energie, jsou velmi výživné, podporují mozek a mozkové funkce, pomáhají chránit proti ucpávání tepen a mají spoustu dalších benefitů. Další důležitou ingrediencí tohoto receptu jsou pistácie. Pistácie jsou výborným zdrojem tuků, kterých obsahuje zhruba 48 %, bílkovin 20 %, sacharidů 27 % a vlákniny zhruba 10 %. Dále obsahují vitamín B komplex, A, E, vápník, fosfor, draslík, měď a železo.

49IdlSRA.jpeg

V čem je naše studio jiné než ostatní ?

Pátek 16.07.2021

VÍTEJ ŽENO!

pexels-marta-wave-6453406.jpg

5 tipů jak zůstat v kondici a dobré náladě

Středa 05.05.2021

V posledním roce se většině z nás změnil každodenní režim od základu. Zvyknout si na nové věci, vytvořit si novou rutinu a návyky není vždycky snadné. Proto vám tedy přinášíme pár tipů, jak si udržet pozitivní mysl a cítit se fit i v této době. Pro některé z vás to nebude nic nového, ale berte to alespoň jako malou připomínku toho, jaké možnosti máme. ''Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.’' - Jan Werich

pexels-ketut-subiyanto-4909026.jpg

10 tipů jak být po porodu co nejdříve fit a neublížit si

Pátek 09.04.2021

Samotný porod je pro tělo fyzicky jeden z nejnáročnějších výkonů, ne-li ten nejtěžší. Tělo se 9 měsíců mění, roste a spolu s ním se mění i pozice orgánů, těžiště těla a tlak na pánevní dno.

design by vhs. built by anycoders