@bodybri bodybristudio Rozvrh

Cítíte se ráno často jako po flámu?

Středa 20.01.2021

Je pro vás ranní káva nejlepší přítel, bez kterého nedáte ani ránu? Dokázaly byste dopoledne znovu usnout? Spíte v noci dlouhodobě méně než 6 hodin?

citite-se-unaveni-techto-10-zvyku-z-vas-vysava-energii.jpg

V tom případě jste nejspíš ve spánkovém deficitu, který negativně ovlivňuje kvalitu vašeho života. Ale nevěšte hlavu, vše se dá napravit! V tomto článku si vysvětlíme, proč vůbec spíme a jaký vliv má spánek na naše tělo.

Zamyslely jste se někdy nad tím proč vlastně spíme? Předpokládám, že ano. Benefity spánku, které jsou zřejmé a které na sobě můžeme pozorovat jsou určitě - obnova energie, regenerace organismu po běžném dni či větší fyzické a psychické námaze. Né nadarmo se říká: Ráno moudřejší večera.

Nároky, které jsou na nás kladeny a rychlost dnešní doby, nás nutí si postupně z naší pravidelné dávky spánku ubírat. To vše má samozřejmě negativní vliv na naše zdraví a je jen na nás, zda tuto věc změníme. Evoluce nás ale touto fází denního rytmu nevybavila jen tak pro nic za nic.

Důležitost spánku se dokonce i v dnešní době přehlíží a častokrát se mu nevěnuje pozornost, jakou si zaslouží. Jsou i tací, kteří spánek vnímají jako ztrátu času. Ale opak je pravdou. Spánek není absence bdělosti! Co se tedy děje v čase kdy spíme?

 

4 DŮVODY PROČ NÁM SPÁNEK PROSPÍVÁ

V momentě kdy usnete, se Vaše tělo začíná věnovat úkolům, které během denního shonu nestíhá. Dochází k regeneraci organismu, která blahodárně působí na naše fyzické, ale i psychické zdraví:
 

   Co se týká mozku, ovlivňuje pozitivně schopnost učení, pamatování a logického rozhodování. Vliv má dokonce i na naše emoce, které drží vybalancované. Sociálně a psychicky náročné situace pak zvládnete s rozvahou a klidem. Pokud Vás tedy někdo naštve po noci kvalitního spánku, je dost možné, že ho nepraštíte!

   Pokud se zaměříme na zdraví, zjistíme, že každý jeden spánek obnovuje naší imunitu. Pomáhá v boji proti vzniku infekce, nepříznivým stavům a všem možným nemocem. Dostatek spánku ovlivňuje například výskyt rakoviny, Alzheimerovy choroby, diabetes, mrtvice, deprese, úzkosti.

   Harmonizuje náš metabolismus tím, že vylaďuje rovnováhu inzulinu a cukru v krevním oběhu. Jeho vliv je úzce spjat i s naším srdcem, tedy kardiovaskulárním systémem. Snižuje nám krevní tlak a srdce udržuje v dobré kondici. A je jasné, že my ženy ho přece potřebujeme mít zdravé, abychom mohly dávat lásku! Dětem, našim partnerům, kočkám, psům, rodině, přírodě, celému světu.

   Tento bod určitě osloví většinu nás žen - spánek nám pomáhá k udržení tělesné hmotnosti tím, že reguluje chuť k jídlu. V noci se tvoří hormony leptin* a ghrelin*, jež regulují naše chutě. Namísto zbrklé volby jídla dáme tedy snadno přednost té zdravější. A je to logické. Tělo si spánkem dobíjí baterky, pokud nespíte dostatečně, Vaše tělo se bude snažit najít zdroj energie jinde - jídlo.

 

* leptin - hormon v tukové tkáni regulující příjem a výdej energie, signalizuje našemu mozku zda jsme syté či hladové
* ghrelin - tzv. hormon hladu, nachází se v trávicím traktu odkud podává zprávu do mozku, že máme hlad (regulace chuti k jídlu)

 

Tématu ohledně spánku se budeme věnovat i v příštím příspěvku na blogu. Děkujeme za přečtení našeho prvního  článku, doufáme, že pro Vás byl přínosný a dozvěděly jste se něco nového. Pokud by Vás zajímalo nějaké téma, nebojte se nám napsat, rády pro Vás článek připravíme.

 

za holky z BB Veru

 

Více z blogu

20220316213113_IMG_0177.JPG

Pistáciový cheesecake

Sobota 19.02.2022

Máte chuť na něco sladkého, ale chcete se udržet v kondici? Máme pro Vás recept na skvělý dortík, po kterém se doma jen zapráší. Tento recept je bez pečení a jeho příprava je opravdu jednoduchá. Navíc obsahuje datle, které jsou zdrojem rozpustné vlákniny, rychlým zdrojem energie, jsou velmi výživné, podporují mozek a mozkové funkce, pomáhají chránit proti ucpávání tepen a mají spoustu dalších benefitů. Další důležitou ingrediencí tohoto receptu jsou pistácie. Pistácie jsou výborným zdrojem tuků, kterých obsahuje zhruba 48 %, bílkovin 20 %, sacharidů 27 % a vlákniny zhruba 10 %. Dále obsahují vitamín B komplex, A, E, vápník, fosfor, draslík, měď a železo.

49IdlSRA.jpeg

V čem je naše studio jiné než ostatní ?

Pátek 16.07.2021

VÍTEJ ŽENO!

pexels-marta-wave-6453406.jpg

5 tipů jak zůstat v kondici a dobré náladě

Středa 05.05.2021

V posledním roce se většině z nás změnil každodenní režim od základu. Zvyknout si na nové věci, vytvořit si novou rutinu a návyky není vždycky snadné. Proto vám tedy přinášíme pár tipů, jak si udržet pozitivní mysl a cítit se fit i v této době. Pro některé z vás to nebude nic nového, ale berte to alespoň jako malou připomínku toho, jaké možnosti máme. ''Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.’' - Jan Werich

pexels-ketut-subiyanto-4909026.jpg

10 tipů jak být po porodu co nejdříve fit a neublížit si

Pátek 09.04.2021

Samotný porod je pro tělo fyzicky jeden z nejnáročnějších výkonů, ne-li ten nejtěžší. Tělo se 9 měsíců mění, roste a spolu s ním se mění i pozice orgánů, těžiště těla a tlak na pánevní dno.

design by vhs. built by anycoders